Herken jij dit?
Dan hebben we een goed aanbod voor je. In de cursus psychologie & borstvoeding leer je over allerlei psychologische en emotionele aspecten rondom het geven van borstvoeding. Daarbij krijg je ook praktische ondersteuning in de vorm van oefeningen waardoor jij met zelfvertrouwen en met een ontspannen gevoel borstvoeding kan geven.
Waarom lukt het de ene vrouw wel om de borstvoedingswens tot uiting te brengen en de ander niet. Dat komt doordat borstvoeding geven meer is dan melkoverdracht. Deels gaat het over de technische aspecten van de baby aan de borst krijgen, maar er is vaak ook een grote emotionele en psychologische component in het spel.
In deze cursus gaan we in op deze psychologische aspecten met betrekking tot het geven van borstvoeding. Je kan dan denken aan specifieke psychologische problemen bij het geven van borstvoeding, hoe jouw eigen patronen een rol kunnen spelen, wat je kan doen als de borstvoeding niet lekker loopt, zelfzorg en zelfcompassie, lichaamsbeleving en seksualiteit bij en na het geven van borstvoeding en borstvoedingsrouw en hoe je borstvoedingsperiode afsluit.
De cursus bestaat uit 13 videolessen van in totaal zo’n 2 uur, waarbij je kan kiezen of je dit wilt kijken als video of als podcast wilt luisteren. De teksten zijn samengevat onder elk filmpje. Ook in het E-book is deze informatie terug te lezen en wordt deze middels werkbladen en oefeningen toegesneden op jouw persoonlijke situatie. Het E-book bestaat uit 37 pagina’s. Tot slot ontvang je een aantal mindfulness oefeningen speciaal gericht op de borstvoedingsperiode.
De meerderheid van de vrouwen (in Nederland 69%) begint met borstvoeding geven, na drie maanden is dit nog 31% (in 2018, de meest recente cijfers zijn lager maar konden wij niet nauwkeurig genoeg vinden). Het stoppen met borstvoeding kent vele oorzaken. Er is een groep die ervoor kiest bij drie maanden te stoppen. Daarnaast is er (een veel grotere) groep die (veel) langer had willen doorgaan, maar toch gestopt is met drie maanden. Bij redenen om te stoppen worden verschillende ‘technische’ aspecten genoemd zoals het aanleggen wat moeizaam verliep. Echter een aanzienlijk deel noemt ook mentale/emotionele redenen om te stoppen. Zoals dat ze het zwaar vinden, onzeker zijn, te weinig ondersteuning ervaren, emotioneel of gespannen raken rondom de voedingen, etc.
Tegelijkertijd hebben veel vrouwen niet eerder stilgestaan naar de dieperliggende betekenis van borstvoeding voor hen. Denk daarbij aan aspecten als de borstvoedingsrelatie die je opbouwt en welke betekenis het heeft in je moederschap.
Wanneer een vrouw besluit te stoppen, is de omgeving dikwijls geneigd om het over het welzijn van de baby te hebben, dat die oké is met het alternatief. En dat is vaak ook zo. Maar hoe zit het met de moeder?
Deze cursus is voor jou als je jezelf goed wilt voorbereiden op het geven van borstvoeding en zelfverzekerd wilt starten met het geven van borstvoeding. Ook is de cursus behulpzaam als je momenteel borstvoeding geeft en voor een keuze staat of je door wilt gaan of stoppen. Tot slot biedt de cursus ondersteuning bij borstvoedingsrouw.